sidebar

Чи стане легше отримувати візи водіям з України? Шанси на це зростають

Збільшуються шанси, що водії з України зможуть оформляти польські візи, не виїжджаючи з Польщі. До такої зміни вже багато тижнів закликають транспортні компанії. Без подовжених документів водії не можуть здійснювати міжнародні перевезення. З цього приводу Міністерство закордонних справ підготувало постанову, яка найближчим часом буде винесена на громадські консультації. Його міжміністерські консультації завершилися перед вихідними.

Положення передбачає, що водії з України зможуть подавати заяви на отримання візи до МЗС Польщі, не повертаючись в Україну.

Перевізники закликали міністерство якомога швидше прийняти постанови. Водіїв, як вони стверджують, уже зараз не вистачає, а інші водії із закінченням чинної візи незабаром можуть втратити працездатність. Цю справу оскаржила, зокрема, Асоціація транспорту та логістики Польщі.

Проект розпорядження МЗС містить план подання звернень до міністра, відповідального за закордонні справи, громадянами Республіки Білорусь або громадянами України, які звертаються за національною візою з метою роботи, які відповідають одному з двох умови:

- на дату подання цієї заяви вони легально проживали на території Республіки Польща,

- виконуватиме роботу водіїв у міжнародних автомобільних перевезеннях або в некомерційних міжнародних автомобільних перевезеннях.


«Якщо питання не буде вирішено негайно, то до кінця року нам загрожує банкрутство кількох тисяч перевізників», — попередили транспортники в одному з останніх листів до уряду.

Президент Асоціації транспорту та логістики Польщі наголосив, що наприкінці року закінчується термін дії майже всіх посвідок на проживання для майже ста тисяч водіїв з України, зайнятих у міжнародних автомобільних перевезеннях.«Ситуація ускладнюється тим, що тривалі візові процедури загрожують понад 30 000 інших водіїв з-за меж Європейського Союзу, в основному з Білорусі. Коли ми накладаємо на нього труднощі, викликані розпорядженнями міністра інфраструктури щодо отримання документів, необхідних для автомобільного транспорту, ми маємо рецепт повного знищення нашого транспорту. І не через Пакет мобільності та інші дії політиків ЄС, які запроваджують протекціоністські рішення, а через дії чи бездіяльність польських чиновників і наших національних політиків, відповідальних за свою роботу, "ми йдеться у листі, підготовленому Спілкою.

«На нашу думку , залишилося небагато часу, щоб запобігти катастрофі . Катастрофі, яка в першу чергу вплине на автоперевізників, а потім на польську економіку та державний бюджет. Чи нарешті ці аргументи дійдуть до свідомості відповідальних за нашу державу? дії уряду чи їх відсутність у найближчі дні та тижні. Сьогодні ми не хочемо слухати самі декларації. Нам потрібна конкретика – усунення бар’єрів, за які відповідає наша держава», – можна прочитати в журналі Transport and Logistics Poland.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини– підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Подібні статті

Транспорт 5 січня 2024
Звільнено з посад 25 керівників регіональних і територіальних сервісних центрів МВС

Громадяни почали більше звертатися до правоохоронних органів і надавати інформацію щодо вимагання у них коштів у сервісних центрах.