sidebar

Зміни до 561/2006 Пакет мобільності

Від 20 серпня 2020 року нові Правила Режиму праці та відпочинку водіїв

Від 20 серпня 2020 року нові Правила Режиму праці та відпочинку водіїв!

Можна їхати навіть на дві години довше!

Зміни у тижневому відпочинку та тривалості зміни роботи.

 З прийняттям Пакету Мобільності з 20 серпня 2020 року увійшли до життя зміни до Розпорядження 561/2006 ЄС. Ось список основних змін:

 

✅ обов'язок з'їзду додому кожні 4 тижні,

 

✅ заборона проведення повних міжтижневих пауз у кабіні,

 

✅ можливість проведення двох у поспіль скорочених

міжтижневих пауз,

 

✅ продовження часу їзди на годину або дві,

 

✅ можливість розриву на поромі міжтижневої паузи,

 

✅ можливість їзди без тахографа на будівельних автомобілях.

 

Режим праці та відпочинку водіїв та Пакет Мобільності.

Водій автотранспортного засобу повинен перебувати в дорозі не більше 4 тижнів після перетину кордону траси іншої країни. До закінчення цього терміну необхідно повернутись на базу або додому. Перерва між поїздками має бути мінімум 45 годин. 

За новими правилами можна зробити дві щотижневі паузи, у скороченому вигляді (від 24h до 44h59) поспіль.

Умови:

- кожна з цих двох скорочених пауз має статися за кордоном,

- під час паузи номер три, водій транспорту має можливість компенсувати укорочені перерви таким чином: добовий відпочинок 9/11h + компенсація за паузу номер один + компенсація за паузу номер 2 + пауза міжтижнева регулярна 45 годин,

- пауза номер чотири повинна тривати не менше 45 годин.

 

Лист від імені фірми (урлопувка) тепер не рівносильний і ручному вводу і не може його замінити! За будь-який з періодів, у якому карта в тахографі була задіяна, може бути користуватися ручним введенням!

 

Строго заборонено, щоб пауза в 45 годин була проведена в кабіні! Кожну перерву тривалістю від 45 годин, включно, водій має провести у спеціально обладнаному місці, яке відповідає санітарним нормам. Воно має бути обладнане спальним місцем та підходити водієві будь-якої статі.  

Ці правила будуть контролюватись у всіх країнах, без винятку, для водія транспортного засобу 28 днів тому, а для фірми 12 місяців тому.

 

 

 

Існує можливість продовження на 1 годину, тижневого або денного часу в дорозі. Це можливо якщо водій повертається додому або на базу, для укороченої (24ч-44ч59) міжтижневої паузи.

Потрібно надрукувати та описати її зі згадкою арт. 12/561/2006.

Цю годину обов'язково компенсувати протягом наступних трьох тижнів. шляхом збільшення міжтижневої чи міждобової паузи. 

В одиночному екіпажі, так само є можливість перевищити час у дорозі (13/15 годин) і добу водія (24 години для одиночного екіпажу).

Забороняється час їзди більше 4h30! Перерва в 45 хвилин, обов'язкова!

 

Можна продовжити час денної та/або тижневої їзди на 2 години, якщо водій повертається додому або на базу на регулярну міжтижневу паузу тривалістю від 45 годин.

Потрібно зробити роздруківку та описати її зі згадкою арт. 12/561/2006.

Компенсація двох годин роботи повинна бути здійснена протягом 3 тижнів шляхом збільшення міждобової або міжтижневої паузи на 2 години.

В одиночному екіпажі можна перевищити загальний час роботи (13/15h) і відповідно добу водія (24h для одиночного екіпажу).

Не можна перевищити час їзди 4h30! Обов'язкова пауза 45 хвилин!

Перш ніж вирушити в дорогу, на 2 додаткові години, водієві необхідно обов'язково зробити ще одну паузу тривалістю від 30 хвилин. Якщо перед цим вже була проведена перерва 45 хвилин, друга пауза не є обов'язковою. 

  У разі пересування за допомогою поїзда або порома, існує можливість перервати не лише міждобову регулярну перерву (11h або 3h+9h), а й міжтижневу скорочену перерву (24h-44h59). Водій обов'язково має мати каюту або кушетку для сну. Також існує можливість перервати міжтижневу регулярну паузу (45h і більше) але пересування на поромі має бути більше 8 годин, каюта обов'язкова. 

У подвійному екіпажі режим очікування (конвертик) вважається перервою 45 хвилин, якщо другий водій не допомагає водієві за кермом. 

Таким чином, наприклад, у Франції вже немає потреби у перерві 45 хвилин із подвійним екіпажем.

 

У разі наявності в авто встановленого аналогового тахографа, водій на початку та після закінчення роботи, в межах місцевості, прописувати код країни. На тильній стороні, точний час перетину кожного кордону держави. 

 

 

Зміни у розпорядженні 165/2014 про тахографи

Від 20 серпня 2020 року з наповненням чинності Пакетом Мобільності, на підставі розпорядження 1054/2020  змінилося не лише розпорядження 561/2006 (про це вище) а й розпорядження 165/2014 про тахографи.

Що нового?

відтепер всі записи зроблені тахографом, використовуються не тільки для перевірки та контролю режиму праці та перерв, а також для вивчення умов поїздки та роботи водія, каботажу, оплати відряджень тощо. 

ручне введення відтепер має включати лікарняні та відпустки. У будь-якій з перелічених вище ситуацій, він обов'язковий. Урлопувка (лист від роботодавця) більше не потрібна.

 

кожен водій обов'язково повинен не забувати включити спеціальний режим пором/поїзд при такому пересуванні та їх використанні. У старих правилах це було необов'язковим. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини– підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.


Подібні статті

Транспорт 5 січня 2024
Звільнено з посад 25 керівників регіональних і територіальних сервісних центрів МВС

Громадяни почали більше звертатися до правоохоронних органів і надавати інформацію щодо вимагання у них коштів у сервісних центрах.