sidebar

Що Пакет мобільності означає для водіїв та перевізників з-за меж Європейського Союзу?

Перша частина Пакету мобільності набула чинності 20 серпня 2020 р., проте варто пам'ятати, що правила, що містяться в ньому, поширюються не на всіх водіїв, а тільки на тих, хто працює в компаніях Євросоюзу. Водіїв, які працюють у компаніях за межами ЄС – наприклад, в українських чи білоруських – багато цих законів не стосуватимуться.

Водії з-за меж ЄС, як і раніше, можуть їздити відповідно до угоди AETR (тобто Європейської угоди щодо роботи екіпажів транспортних засобів, що виробляють міжнародні автомобільні перевезення), до якої ще не були внесені зміни, пов'язані з Пакетом мобільності.

Отже – водіїв із третіх країн не можна карати на підставі цих змін Наприклад, за порушення правила, що говорить про повернення в кожен чотиритижневий період до «центру управління транспортного підприємства в державі-члені його місцезнаходження або за адресою місця проживання водія, а водії повинні мати свободу вибору, де проводять період відпочинку» – утримується в преамбулі № 14 Постанови 2020/1054 ЄС.

Угода AETR було підготовлено 1 липня 1970 р. і набуло чинності через 6 років. Його мета – підвищення безпеки дорожнього руху, розвиток, а також удосконалення міжнародних автомобільних пасажирських та вантажних перевезень, а також врегулювання законодавства щодо умов зайнятості у міжнародних автомобільних перевезеннях відповідно до принципів Міжнародної організації праці.

Положення Пакету мобільності стосовно країн, що не входять до ЄС

Як AETR ставиться до пакета мобільності? До постанови 2020/1054, що входить до складу Пакету, включено важливі положення щодо третіх країн, зокрема:

– у пункті 34 преамбули постанови 2020/1054 можна прочитати, що суттю запровадження змін є їх однорідність по всій Європі, а отже, необхідно, щоб треті держави також запровадили відповідні рішення у рамках ратифікації існуючих угод,

– у пункті 15 преамбули постанови 2020/1054 міститься дуже важлива інформація про рівне поводження з тими компаніями, які знаходяться на території Європейського союзу, та з тими з-за меж Європи , але здійснюють транспортні операції на території ЄС.

- У ст. 14 внесено зміни, згідно з якими «після набуття чинності цією директивою Євросоюз вестиме переговори з відповідними третіми державами для застосування положень, еквівалентних тим, викладеним у цій директиві». До закінчення цих переговорів держави-члени включають дані про контроль транспортних засобів третіх країн до інформації, що передається Європейській Комісії відповідно до ст. 17 Постанови (ЄС) №561/2006.

Останній запис очевидно показує, що Комісія не забула про угоди з державами, які не входять до ЄС, але тимчасово відклала їхню ратифікацію. В даний час контроль за перевізниками з третіх країн здійснюється на тих самих принципах, що й до запровадження Пакету мобільності. Це тому, що у країнах діє положення ще постійної угоди AETR.

Водіям та перевізникам із третіх країн буде значно легше 

Варто зазначити, що білоруська Асоціація міжнародних автомобільних перевізників Бамап також наголосила на невідповідності угод AETR із змінами, які набули чинності протягом наступних років у рамках Пакету мобільності. Вона поінформувала своїх перевізників про те, що останні зміни їх не стосуються, та, крім того, нагадала, що відповідно до Угоди AETR, водій може використовувати кабіну транспортного засобу як місце відпочинку лише за денного та тижневого скороченого відпочинку.

Дійсні зміни, пов'язані з впровадженням Пакету мобільності, викликали багато проблем з обслуговуванням маршрутів. З'явилися нові обов'язки, зокрема, необхідно наймати так званих стрибунців, які допомагають транспортувати водіїв у зв'язку з обов'язком повернутися додому. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини– підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Подібні статті

Транспорт 5 січня 2024
Звільнено з посад 25 керівників регіональних і територіальних сервісних центрів МВС

Громадяни почали більше звертатися до правоохоронних органів і надавати інформацію щодо вимагання у них коштів у сервісних центрах.