sidebar

Ліцензія яку почнуть вимагати в Польщі у перевізників мікроавтобусами з 21 травня 2022 року.

Незабаром, з 21 лютого 2022 року, набирає чинності Регламент Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 2020/1055 від 15 липня 2020 року. Він вносить зміни до Регламенту (ЄС) № 1071/2009, (ЄС) № 1072/2009 та (ЄС) № 1024/2012. Що це саме означає?

У рамках т. зв Пакет мобільності вносить деякі зміни у доступ до професії автомобільного транспортника. Перевізники, які використовують т. зв мікроавтобуси, тобто транспортні засоби до 3,5 тонн.

Важливо, що нові правила встановлюють ліміт понад 2500 кг не лише для окремого фургона, але й для комбінованого транспортного засобу. Положення також не поширюється на пасажирські перевезення мікроавтобусами до 9 осіб до 3,5 тонн.

Фінансове забезпечення на кожен автобус - 1800 €, а потім 900 

До 21 лютого 2022 року польські «міжнародні» перевізники , які мають у своєму розпорядженні мікроавтобуси від 2,5 тонн до 3,5 тонни дозволеної загальної маси  повинні продемонструвати фінансову спроможність забезпечити наявність у них ресурсів, необхідних для постійного та довгострокового виконання автомобільних перевезень вантажів. 

Перевізники мікроавтобусами повинні будуть щороку доводити, засвідчені аудитором або уповноваженою особою, що вони мають достатній капітал і резерви на кожен рік.

На підставі річної фінансової звітності підприємець повинен буде довести, що у нього в розпорядженні є не менше 1800 євро на один автомобіль і 900 євро на кожен наступний.

Наприклад, перевізник з парком в кількості 10 мікроавтобусів  повинен мати заставу 9900 євро (1800 + 8100).

Менеджер з транспорту з сертифікатом професійної кваліфікації

Підприємці, які здійснюють міжнародні автомобільні перевезення вантажів мікроавтобусами вагою від 2,5 до 3,5 тонн до 21 травня 2022 року, повинні отримати дозвіл на діяльність автомобільним транспортником та ліцензію Співтовариства.

Це означає, що, окрім вищезгаданого фінансового забезпечення, претендентом на отримання ліцензії не може бути, наприклад, особа, засуджена за фіскальні правопорушення за набраним вироком суду.

Крім того, у компанії повинна бути особа, призначена для управління транспортом, а отже, має бути сертифікат професійної компетентності в автомобільному транспорті – цей документ отримують після складання іспиту (вартість 800 злотих).

Щоб отримати ліцензію Співтовариства, ви вже повинні мати дозвіл на заняття діяльністю оператора автомобільного транспорту. Такий дозвіл потрібно вимагати у старости або президента міста, компетентного за місцем проживання чи підприємницької діяльності. Ви також можете повідомити безпосередньо до Управління міжнародного транспорту Головної інспекції автомобільного транспорту.

Важливо, що для кожного транспортного засобу, який використовується для комерційних перевезень по Європі, перевізник повинен буде отримати витяг з ліцензії Співтовариства – водій може пред’явити цей документ, наприклад, під час придорожнього огляду.

Наразі вартість ліцензії до 5 років становить 4000 злотих + 440 злотих за кожен витяг з ліцензії на кожен транспортний засіб. Однак за 5 років до 10 років це вже витрати у розмірі 8000 злотих + 880 злотих за кожну витяг з ліцензії - ці дані стосуються існуючих перевізників вагою понад 3,5 тонни, але немає жодних ознак того, що будуть різні ставки для мікроавтобусів.

З відповіді, надісланої на запит, Міністерство інфраструктури розпочало роботу щодо внесення змін до Закону про автомобільний транспорт в частині його адаптації до положень Регламенту № 2020/1055.

Це, серед іншого, дозволити польським підприємцям здійснювати міжнародні перевезення в Європейському Союзі з 21 травня 2022 року автотранспортом з максимальною допустимою масою понад 2,5 тонни та не більше 3,5 тонни.

Як випливає з надісланої відповіді, штрафи за перевищення навантаження на вісь не повинні змінюватися.

– Положення Регламенту № 2020/1055 не поширюються на штрафи за перевищення допустимої загальної маси транспортного засобу з допустимою загальною масою понад 2,5 тонни та не більше 3,5 тонни, – повідомляє прес-секретар Міноборони Шимон Гуптиш. Інфраструктура.

Це означає, що штрафи за перевантажені мікроавтобуси залишаться незмінними. У разі польських правил, за перевищення допустимої загальної маси  такого транспортного засобу, який рухається міжнародною дорогою, можна отримати штраф від 20 до 500 злотих.

Проте варто пам’ятати про т. зв хорошу репутацію перевізника, яка потрібна ще до отримання ліцензії. Наразі, згідно з «Законом про автомобільний транспорт», якщо перевізник та його водії призводять до найбільш серйозних порушень (НН) або часто повторюваних дуже серйозних порушень (БПН) та серйозних порушень (ПН) під час транспортної діяльності, необхідно врахувати втрату «доброї репутації »і, як наслідок, призупинення дії ліцензії.

Тому чекаємо зміни до «Закону про автомобільний транспорт», щоб він міг охопити й мікроавтобуси, які здійснюють міжнародні перевезення. Наприклад, якщо 23 травня 2022 року перевізник здійснюватиме міжнародні перевезення вантажів мікроавтобусом без необхідного дозволу чи ліцензії, ступінь тяжкості порушення має бути віднесена до категорії найбільш серйозних порушень (NN), за які накладається штраф. 12 000 злотих.

Це все стосовно Польських перевізників і як ці зміни вплинуть на Українских перевізників ще невідомо.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини– підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Подібні статті

Транспорт 5 січня 2024
Звільнено з посад 25 керівників регіональних і територіальних сервісних центрів МВС

Громадяни почали більше звертатися до правоохоронних органів і надавати інформацію щодо вимагання у них коштів у сервісних центрах.